Otopark havalandırma sistemleri; jet fanlar, bu fanları kontrol altında tutan paneller ve devre kontrol sistemlerinden meydana gelir. Jet fanlar, meydana gelen yüksek hava hızı sayesinde, hava kütlelerini tahliye ağzından iterek çalışır.
Park alanı içine stratejik olarak yerleştirilen jet fanlar, günlük zararlı egzoz gazlarını uzaklaştırır ve herhangi bir yangın oluşumu sırasında, dumanı şaftlara doğru yönlendirerek, insanların kaçması için, zaman bırakır.
Aksiyel fanlar ise ISO 9001 standartlarına uygun şekilde üretilir. Proje standartlarına bağlı şekilde belirlenen debi ve statik basınç standart sıcaklığında ya da 300 derecede, yangın bölgesi içinde ya da dışında montaja uygun sistemlerdir.
Otopark Havalandırma Sistemleri Nasıl Kurulur?
Kapalı otoparklarda zorunlu olarak kurulan havalandırma sistemleri, gözle görülecek şekilde monte edilir. Bu yüzden göze hoş gelecek, estetik görünüme sahip olması gerekir.
Oval
Sekizgen
Muz
Yuvarlak
Radyal şekil seçenekleri bulunur.
Kapalı otopark için, en uygun havalandırma sisteminin kurulabilmesi için, uzman bir ekip, keşif çalışmasını gerçekleştirerek, sistem değerlendirmesi yapar ve en uygun havalandırma sistemini size sunar.
Proje Tasarımı Nasıl Gerçekleştirilir?
Otoparklar kapalı alanlar oldukları için, gün içinde arabaların yaydıkları gaz oranı da artar. Bu yüzden mekanik olarak havalandırılacak olan otoparklarda, zararlı gaz ve tozların uzaklaştırılarak, taze havanın sağlanması ve tüm otopark katlarının, aynı şekilde havalandırılması gerekir.
Buna göre;
Fan konumları ve park alanı fan yerleşim çizimleri oluşturulur.
Fanların çalışma prosedürleri ve şemaları çizilir.
Kontrol panelleri üzerinde bulunacak tüm elektrik ve bağlantı şemaları oluşturulur.
Fan odası kurulum ve çizimleri gerçekleştirilir.
Proje için duman tahliye sistemi ve yangın tehlikesinin, üst katlardan başlayacağı düşünülür ve bu yüzden duman debileri buna göre belirlenerek, proje tasarımı gerçekleştirilir.
Havalandırma Soğuk Duman Testi Nasıl Yapılır?
Otopark havalandırma sistemleri içinde kullanılan jet fanlı sistemlerin, performanslı şekilde çalışması gerekir. Böylece belirli periyotlarla bakım işlemi de kolaylıkla yapılarak, uzun ömürlü olması sağlanır.
Sistemin kontrolü sırasında;
Jet fanların
Jet fan sistem panelinin
Şaftlarda bulunan ana eksenel egzoz ve taze hava fanlarının
Şaft damperlerinin ve baypas damperlerinin doğru şekilde bağlantıda olunduğuna dikkat edilir.
Soğuk duman testi sayesinde, sistemin devreye alınması tamamlanmış olur.
Otopark Havalandırma Sistemlerinde Tavan Özellikleri Nasıl Olur?
Otopark için gerçekleştirilen havalandırma sistemlerinde, besleme ve egzoz noktaları belirlenerek, doğal hava yolunu tamamlayan ve otoparkı etkin şekilde dolaşan bir sistem seçilir.
Sistemin daha aktif hale getirilmesi için, jet fanlar, destek tavan kirişleriyle aynı hizaya yerleştirilir. Eğer bu mümkün olmuyorsa, sistemin verimli ve performanslı çalışması olasılığı düşer ve daha fazla fan kullanma ihtiyacı doğar.
Yeterli dikey boşluk varsa, sistem tasarımında en yüksek esneklik sağlanırken; fanlar, sistemin yüksekliğini en aza indirmek adına, tavan kirişleri arasına da gömme şeklinde monte edilebilir.
Egzoz Oranları Nasıl Hesaplanır?
Besleme havası akışlarının, egzoz havası miktarının %75 ila %90 arasında olması gerekir. Bu oran, en fazla 12Pa olması gereken otopark basıncına dayanır. Hesaplama yapılırken, metrekare olarak bölge ya da seviye alanı alınır. Aynı zamanda; otopark kullanım faktörü, araç tipi faktörü, personel kullanımı gibi faktörler de hesaba katılır.
Kurulacak Sistemde Ses Emisyonu Ne Düzeydedir?
Kapalı otopark alanları, gürültü kaynağı en yüksek yerlerden biridir. Bu gürültülerin en büyük kaynağı ise arabalardır. Yaklaşık olarak hareket halindeki arabalardan ötürü, otopark içindeki ses basıncı seviyesi ortalama 75 dB(A)’dır.
Bunun yanında otoparklarda, başka gürültü kaynakları da bulunur. Havalandırma sistemleri de otoparklardaki gürültü kaynaklarındandır. Otopark havalandırma sistemleri içinde kullanılan jet fanlar, tip ve boyutuna bağlı olarak, fan başına 45-61 dB(A) ses çıkarır.
Comments